La data de 18 decembrie curent, vice-președintele Comunității Ucrainene din Republica Moldova Dmitri Lecarțev a participat la reuniunea liderilor organizațiilor etno-culturale cu reprezentanții Biroului Migrație și Azil (BMA) și a Agenției Relații Interetnice (ARI).

Participanții au examinat ultimele evoluții, problemele întâmpinate, dar și măsurile întreprinse de către autorități în domeniul migrației și a protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Comunitatea Ucraineană a abordat subiectul integrării migranților din Ucraina în Republica Moldova începând cu anul 2014. Actualmente, cei mai mulți migranți ce vin în Republica Moldova sunt din țara vecină, ca consecință a apariției conflictului armat în Estul Ucrainei. Există mai multe provocări cu privire la studirea limbii de stat, a integrării migranților și a consolidării relațiilor cu ucrainenii din Moldova, a menționat Dmitri Lecarțev. Inițierea unor activități și proiecte pe această dimensiune, care ar viza și oferirea de servicii juridice acestui grup țintă, ar fi o prioritate pentru viitoarea cooperare dintre instituții și organizații ale societății civile.

Olga Poalelungi, Directorul BMA a subliniat necesitatea cooperării instituțiilor în cadrul Parteneriatului de Mobilitate, faza II, lansat în acest an și Programul Cadru al UE de cercetare-inovare Orizont 2020, care ar permite inițierea unor activități de parteneriat cu statele membre.

Liderii organizațiilor etno-culturale și conducerea ARI și BMA au abordat și subiecte de interes pentru comunitățile georgienilor, romilor și altor comunități etnice.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *